KERESŐ Apróhirdetés Fórum Látogatóknak Cégeknek Szakmai rovatok Rólunk AKCIÓ
 
  www.iparos.hu
Adatlap
könnyü -szerkezetes - házak
bádogos

Cégünk hosszú évek során komoly tapasztalatokat szerzett gyorsházak építésében. Ezen tapasztalatok tették lehetővé a piaci viszonyoknak leginkább megfelelő épületek kivitelezését.Mind árban , mind minőségben a legkorszerűbb technológiai összetevők alkalmazásával tudjuk teljesíteni megrendelőink elvárásait. Jelenleg a kulcsrakész házainkat 99.000-osáron tudjuk kivitelezni.


A szakemberek nem szívesen hasonlítják össze a hagyományos és a könnyűszerkezetes épületek hőszigetelési képességeit, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mi mégis megpróbáltunk utánajárni, hiszen sokakban felmerül a kérdés: melyiknél lehet olcsóbban ugyanazt a szigetelési hatékonyságot, vagyis az alacsonyabb fűtésszámlát elérni.


Bármilyen építési módot választunk, elérhetjük a kívánt energiatakarékossági szintet. Erre jó példa a passzívház, amely épülhet hagyományos szerkezettel és könnyűszerkezettel is. Ilyen szempontból tehát nincs különbség a könnyűszerkezetes és a hagyományos építési mód között.

A számok azonban azt mutatják, hogy a könnyűszerkezetes épületek nagy jövő előtt állnak.  Svájcban ezen házak aránya az új építésű ingatlanokon belül 70 százalék, míg Ausztriában és Németországban 40-60 százalék között mozog. Magyarországon jobban ragaszkodnak a hagyományoshoz, ezért itt az arány jóval kisebb: kb. 6–12 százalék.


A szakemberek nem szívesen hasonlítják össze a hagyományos és a könnyűszerkezetes épületek hőszigetelési képességeit, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Mi mégis megpróbáltunk utánajárni, hiszen sokakban felmerül a kérdés: melyiknél lehet olcsóbban ugyanazt a szigetelési hatékonyságot, vagyis az alacsonyabb fűtésszámlát elérni.

Könnyűszerkezetes házak és szigetelésük

A könnyűszerkezetes épületeket a hőtároló tömeg hiánya miatt – hiszen többnyire acélvázra épülnek – célszerű az átlagosnál jobban szigetelni. Esetükben általában két rétegben szigetelnek. Egyrészt a gerendák vagy az acélváz elemei között többnyire szálas hőszigetelő anyagot (pl. kőzetgyapot) alkalmaznak 10–15 cm-es vastagságban. Ezek közepes testsűrűségű, táblás hőszigetelő lemezek. Másrészt a külső oldalon ragasztott polisztirolhab hőszigetelő rendszereket használnak, 5–10 cm-es vastagságban – mondja  Ha kőzetgyapotot és terepburkolatot használunk, akkor a polisztirol árainak kétszeresére számíthatunk. Viszont a fűtési költségek jelentősen csökkenhetnek. Egy kb. 250 négyzetméteres, geotermikus fűtéssel ellátott, könnyűszerkezetes ház energiaköltsége (fűtés+használati melegvíz) a legkeményebb téli hónapokban 60 ezer forint/hó volt a Készház Portál szerint. Itt kőzetgyapotot és főként kőburkolatot alkalmaztak szigetelésként.


Érdemes összevetni egy hagyományos és egy könnyűszerkezetes épület külső homlokzatának egy négyzetméterre jutó költségeit egy adott hőátbocsátási érték mellett (U-érték). . A hagyományos szerkezetű épületek különböző falazat+hőszigetelés kombinációinak költségeit 0,25 (A és A+ kategória határa) és 0,15 (passzívház-követelmények) W/m2K U-érték mellett egyaránt kiszámolták. A 0,25 W/m2K U-értéknél a különféle falazóanyagok és a megfelelő hőszigetelés alkalmazása kb. 17–34 ezer forint között mozog (anyag+munkadíj) négyzetméterenként. 0,15-ös U-érték esetén a költségek 19–36 ezer Ft/nm között alakulnak.


















































A könnyűszerkezetes épületek esetén több költségelemmel kell számolnunk. Egyrészt számításba kell vennünk a belső felületképzést (többnyire gipszkarton), a vázszerkezetben (acél vagy fa) található hőszigetelést (pl. kőzetgyapot), másrészt a külső oldal hőszigetelő rendszerét (+ OSB-lap). Az Ézsé Kft. adatai szerint 15 cm-es kőzetgyapottal (Rockwool Multirock), OSB-lappal, 10 cm-es homlokzati hőszigetelő polisztirol lemezzel (Austrotherm EPS AT-H80) számolva az összköltség kb. 27 ezer forint (anyagdíj+munkadíj) négyzetméterenként. Az U-érték ekkor 0,15 W/ m2K, ami megfelel egy A+-os épületnek. Vagyis ezen adatok szerint a könnyűszerkezetes házak esetében a költségek nagyságrendje a hagyományos szerkezetű épületek különböző falazóanyagainak áraihoz viszonyítva a középmezőnyben helyezkedik el, ha ugyanazt az U-értéket vesszük figyelembe.

Az iPAGE ingyen elkészíti weblapját!